MOŽNOSTI A LIMITY VYUŽITÍ SÉMANTICKÉHO DIFERENCIÁLU PŘI REFLEXI EDUKAČNÍ REALITY

Autor: Jaroslav Vala, Jana Vašťatková 

Sekce 1: Učitel, jeho profesní příprava a rozvoj 

Abstrakt: Příspěvek stručně představuje metodu sémantického diferenciálu, která není v českém pedagogickém prostředí oproti jiným metodám hojně využívaná. Na základě dostupných informací přináší stručný přehled o jejím dosavadním výskytu v českém i zahraničním výzkumu a o úskalích, která mohou její aplikaci provázet. Autoři se rovněž zamýšlí nad možnostmi a limity jejího využití, a to i v rámci autoevaluace školy. 

Klíčová slova: sémantický diferenciál, výzkum, faktorová analýza, škály, možnosti, úskalí, ATER, autoevaluace školy 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: MOŽNOSTI A LIMITY VYUŽITÍ SÉMANTICKÉHO DIFERENCIÁLU PŘI REFLEXI EDUKAČNÍ REALITY

 

Title: POSSIBILITIES AND LIMITS OF SEMANTIC DIFFERENTIAL USE FOR REFLECTION OF EDUCATIONAL REALITY 

Abstract: Semantic differential currently ranks among less frequently used methods in Czech environment for reflecting educational reality. The article thus briefly introduces this method. However, on the basis of accessible data, the paper primarily brings an overview of its existing use in Czech and foreign research and of its possible limits. It also tackles further possibilities and limits of semantic differential use especially in the field of school self-evaluation. 

Key words: semantic differential, research, factor analysis, scales, possibilities, limits, ATER, school self-evaluation 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze