ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST Z VÝZKUMNÉHO HLEDISKA

Autor: Radana Metelková Svobodová  

Sekce 3: Kurikulum, kurikulární materiály, kurikulární reforma 

Abstrakt: Autorka příspěvku prezentuje svá výzkumná šetření provedená na základních školách, čímž částečně navazuje na výstupy mezinárodních výzkumů čtenářské gramotnosti PISA a PIRLS. Na čtenářskou gramotnost nahlíží jak z pohledu stávajících didaktických principů a tendencí, tak z pohledu současného školského kurikula a jeho kompetenčního charakteru. 

Klíčová slova: čtenářská gramotnost, mezinárodní výzkumy PISA a PIRLS, současné didaktické trendy a tendence výuky češtiny, Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST Z VÝZKUMNÉHO HLEDISKA

 

Title: READING LITERACY FROM THE RESEARCH POINT OF VIEW 

Abstract: The authoress of the entry presents her primary and secondary school research findings. The attention is payed to a current level of Czech pupils´reading literacy that was charted by two international researches, PISA and PIRLS. On the basis of their results were drawn some conclusions for our educational system. The authoress thinks of the reading literacy with the view of recent didactic principles and movements and also in the term of the Framework educational programme for a primary and secondary ecudation. 

Key words: reading literacy, international researches PISA and PIRLS, recent Czech didactic principles and movements, Framework educational programme for a primary and a secondary ecudation. 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze