PRAXE ZAŘAZOVÁNÍ DĚTÍ-UPRCHLÍKŮ DO ROČNÍKŮ JAKO BARIÉRA INKLUSIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ – PŘÍPADOVÁ STUDIE

Autor: Markéta Bačáková 

Abstrakt: Právo na vzdělání je jedním ze základních a nezpochybnitelných práv každého člověka. Tento článek ovšem ukazuje, že v případě dětí-přesídlených barmských uprchlíků toto právo zcela naplňováno není a že zkoumaná skupina nemá efektivní možnost se plně účastnit vzdělávacího procesu a mít z něj užitek. Nevhodné zařazování dětí-uprchlíků do ročníků základní školy bylo identifikováno jako jedna ze šesti bariér způsobujících současný neuspokojivý stav inklusivní praxe. Článek dále popisuje příčiny tohoto jevu, ke kterým patří nedostupná pedagogická diagnostika pro děti-uprchlíky spolu s nedostatečnou spoluprací škol a rodin dětí-uprchlíků, a také hrozící důsledky, jako je nedokončené základní vzdělání, omezený přístup na trh práce a závislost na sociálních dávkách. 

Klíčová slova: inkluse, děti-uprchlíci, právo na vzdělání 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: PRAXE ZAŘAZOVÁNÍ DĚTÍ-UPRCHLÍKŮ DO ROČNÍKŮ JAKO BARIÉRA INKLUSIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ – PŘÍPADOVÁ STUDIE

 

Abstract: The right to education is a fundamental human right. This article, however, asserts that this right is not fully observed in the case of resettled Burmese refugees who cannot effectlively participate and benefit from the education offered. Inappropriate grade placement was identified as one of the six barriers responsible for the current unsatisfactory state of inclusive practices. Furthemore, the article describes causal factors including unavailable pedagogical assessment for refugee children together with insufficient cooperation between schools and refugee families, as well as the possible implications, such as uncompleted elementary education, limited access to labour market and social benefits dependency. 

Key words: inclusion, refugee children, right to education 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze