Analyzování jako součást diagnostické činnosti učitele v MŠ

Autor: Radmila Burkovičová

Sekce 2: Kvalita učitele a učitelského vzdělávání

Abstrakt: Posouzení rozv.jených znalostí, způsobilostí, zkušeností, zájmů, postojů dítěte, dětských výtvorů vede k odpovědi, zda, jak a nakolik se dítě rozvíjí. Posuzovat dětmi dosažené výsledky lze po jejich zjištění, rozpoznání, popisu a důkladné a odpovědné analýze. Profesními činnostmi analýzy v učitelství pro MŠ mj. jsou: (1) analýza a vyhodnocování výtvarných, grafických a jiných produktů dětí, (2) analýza a hodnocení výsledků dětí dosažených v kognitivní, emočně-sociální a psychomotorické oblasti v přímé pedagogické činnosti s dětmi a v profesionální péči o dítě.

Klíčová slova: analyzování, činnost, dítě, učitelka mateřské školy, studující učitelství pro mateřské školy, dokumenty, výzkumná šetření, obtížnost

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Analyzování jako součást diagnostické činnosti učitele v MŠ

 

Title: Analysis as a part of nursery teachers’ diagnostic activities

Abstract: Assessing children’s knowledge, competence, experience, interests, attitudes and work provides answers to the question whether, how and to what extent a child develops. Teachers are unable to assess the results attained by children before the results have been detected, recognised, described and thoroughly and reliably analysed. Nursery teachers’ analysis techniques include, inter alia: (1) analyses and assessment of children’s artistic, graphical and other products, (2) analyses and assessment of children’s results attained in the cognitive, emotional and social as well as psychomotor areas in direct pedagogical activities with children and in the professional care for children.

Keywords: analysis, pedagogical activity, learner, documents, research, results, pedagogical practice, age, difficulty

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze