Kooperativní a projektové vyučování v pregraduální přípravě učitelů a jeho možnosti ve vysokoškolské výuce

Autor: Čábalová Dagmar 

Abstrakt: Ve vysokoškolské pregraduální přípravě učitelů je stále na okraji zájmu koopera-tivní a projektové vyučování, přestože patří mezi efektivní modely výuky. Cílem příspěvku je představit možnosti uvedených modelů výuky v přípravě studentů učitelství pro základní a střední školy. Příspěvek vymezuje základní pojmy: kooperativní vyučování, kooperativní učení, projektová výuka a základní teoretická východiska, o které se pojmy opírají. Teoretický úvod je doplněn praktickou částí, ve které je na základě výzkumné sondy analyzováno sou-časné pojetí vyučování se zaměřením na uplatňování kooperativní a projektového vyučování v přípravě studentů učitelství na FPE ZČU v Plzni ve vybraných pedagogických předmětech. 

Klíčová slova: Kooperace, kooperativní učení, kooperativní vyučování, projektové vyučování, příprava studentů učitelství, efektivita výuky, obecná didaktika, pedagogika. 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Kooperativní a projektové vyučování v pregraduální přípravě učitelů a jeho možnosti ve vysokoškolské výuce

 

Abstract: In undergraduate teacher training programmes cooperative and project-based learn-ing remain still marginal, although they are considered effective teaching models. The aim of this paper is to present the possibilities of these models of teaching in preparing student teach-ers for primary and secondary schools. The paper defines basic terms such as: cooperative teaching, cooperative learning, project-based learning and the fundamental theoretical con-cepts they are based on. Theoretical introduction is accompanied by a practical part, where, based on research probes, the current concept of teaching is analyzed with a focus on imple-mentation of cooperative project teaching in the preparation of students at the University of West Bohemia in Pilsen in selected pedagogical subjects. 

Key words: Cooperation, cooperative learning, cooperative teaching, project teaching, teach-er training, teaching effectiveness, general didactics, pedagogy. 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze