Simulace společenských systémů – výzva pro kompetence studentů gymnázií

Autor: Dražilová Fialová Dana 

Abstrakt: V.zkum efektivity v.ukov.ch metod je nezbytnou součástí reformního úsilí charakterizujícího současnou školu. Simulační hry ve v.uce Občanského a společensko-vědního základu simulují jednotlivé aspekty života ve společnosti a poskytují tak žákům prostor k nácviku kompetencí, které jsou důležité pro rozvoj osobnosti každého jedince a jeho fungování ve společnosti. 

V rámci empirické části disertační práce autorky bylo za pomoci pedagogického experimentu provedeno kauzální šetření vlivu simulačních her na postoje gymnaziálních žáků k sociální solidaritě. Postoje byly zkoumány na základě souhlasu či nesouhlasu a do jaké míry s v.roky vyjadřujícími vztah k sociální solidaritě na devíti bodové škále, byla použita ne příliš často používaná, ale jak ukázal v.zkum dostatečně citlivá metoda Q-třídění. Po srovnání prestestu a posttestu rozdíl mezi experimentální a kontrolní skupinou ukázal na potenciál rolového prvku v rámci metodiky zkoumané v.ukové metody simulačních her. V závěru autorka shrnujeme vhodnost zvoleného metodologického přístupu pro v.zkum ovlivnění postojů. 

Klíčová slova: simulační hry, postoje žáků, Q-metodologie 

Článek ke stažení v češtině [PDF]: Simulace společenských systémů – výzva pro kompetence studentů gymnázií

 

Abstract: The research on methods of instruction is an important part of any educational reform. The educational simulations in Social Studies teaching model various life aspects and offer the pupils a chance to learn by practising competences important for every individual development and his ability to live in a society. The author of this text presents the experiental study within a quantitative part of her doctoral theses of attitudinal change after educational simulations focused on solidarity. Examining of attitudes was done by the help of Q-methodology which proved to be sensitive enough to capture the change of attitudes. Comparing the results in pretest and posttest the potential of the role-play element in this method of instruction was explored. The end of the text sums up the appropriateness of the chosen methodological technique for the research of attitudinal change. 

Key words: educational simulations, pupil´s attitudes, Q-methodology 

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze