JE INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ OPRAVDU PRO VŠECHNY ŽÁKY?

Autoři: Jana Kratochvílová, Kateřina Lojdová, Jana Obrovská

Abstrakt: Inkluzivní vzdělávání představuje mezinárodně etablovaný koncept, který zdůrazňuje práci se všemi žáky bez ohledu na to, zda mají diagnostikovány speciální vzdělávací potřeby. Cílem naší přehledové studie je zjistit, jak je inkluzivní vzdělávání pojímáno v odborných studiích indexovaných v databázi WOS. Výsledky přehledové studie ukazují, že značná část studií spojuje inkluzivní vzdělávání se specifickými poruchami učení, se sociálním znevýhodněním či s diagnózami jako je autismus či hluchota. Akcentem na vzdělávací potřeby určitých skupin žáků se částečně vytrácí podstata inkluzivního vzdělávání, které bývá definováno jako vzdělávání pro všechny. Dále se zaměřujeme na tu část studií, která pojímá inkluzivní vzdělávání ve vztahu ke všem žákům v běžných třídách a popisujeme pojetí tohoto konceptu.

Klíčová slova: inkluzivní vzdělávání, diferenciace, přehledová studie, nižší sekundární vzdělávání, vzdělávání pro všechny

Článek ke stažení [PDF]

Title: IS INCLUSIVE EDUCATION REALLY FOR ALL STUDENTS?

Abstract: Inclusive education is an internationally established concept that emphasizes addressing the needs of all students, regardless of whether or not they have special educational needs. The aim of this review study is to find out how inclusive education is conceptualized in recent studies indexed in the WOS database. The results show that a significant number of studies still link inclusive education with special educational needs. We focus on the part of the studies that consider inclusive education in relation to addressing the needs of all students in regular classrooms.

Keywords: inclusive education, differentiation, education for all, literature review, lower secondary education

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze