BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO A MLADŠÍHO ŠKOLNÍHO VĚKU POHLEDEM RODIČŮ

Autoři: Barbora Loudová Stralczynská, Kateřina Chroustová, Martin Bílek, Eva Marádová, Petr A. Skřehot, Tereza Krčmářová, Jana Krátká

Abstrakt: Příspěvek prezentuje zkušenosti a přístupy rodičů (N = 648) dětí v předškolním a primárním vzdělávání (2–12 let) v oblasti prevence úrazů, bezpečného chová- ní a ochrany zdraví, získané z dotazníkového šetření. To bylo realizované v roce 2021 v rámci projektu LAGRIS podporovaného TAČR. Výsledky ukázaly, že se většině dětem v tomto věku nestává žádný vážný úraz (59 %), ale jen 1–2 drobné úrazy (38 %). Rodiče téměř vždy hledí na využívání běžných ochranných pomůcek v zákonem stanovených situacích. Nižší využití možností ochrany dítěte je ale v oblasti kyberprostoru a sociálních rizik.

Klíčová slova: rodiče; bezpečnost a ochrana zdraví; dítě v předškolním věku; dítě v mladším školním věku, prevence

Článek ke stažení [PDF]

Title: HEALTH AND SAFETY OF PRE-SCHOOL AND YOUNGER SCHOOL – AGE CHILDREN FROM THE PERSPECTIVE OF PARENTS

Abstract: This paper presents the experiences and approaches of parents (N = 648) of children in preschool and primary education (2–12 years) in the field of injury prevention, safe behaviour and health protection, obtained from a questionnaire survey conducted in 2021 (LAGRIS project, TAČR). The results showed that most children at this age do not experience any serious injuries (59%), but only 1–2 minor injuries (38%). Parents almost always look at the use of common protective equipment in statutory situations. However, the use of child protection options is lower in the area of cyberspace and social risks.

Keywords: parents; health and safety; pre-school child; young school age child, prevention

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze