INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PODPORA ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z PERSPEKTIVY UČITELŮ A BUDOUCÍCH UČITELŮ

Autoři: Daniela Vrabcová, Jitka Vítová, Miroslav Smolej

Abstrakt: Příspěvek je vhledem do inkluzivního vzdělávání a podpory žáků se speciální‑ mi vzdělávacími potřebami z perspektivy: a) dotazníkového šetření mezi učiteli základních škol v regionu, b) analyticko‑reflektivního pohledu na obsah a změny v pregraduálním vzdělávání učitelů. V první části příspěvku jsou naznačena teoretická východiska inkluzivního vzdělávání a klíčových souvisejících pojmů a prezentována jsou klíčová empirická zjištění z dotazníkového šetření. Druhá část dává zjištění do souvislosti s poznatky z teorií vzdělávacích změn s výsledky analýzy předmětů i klíčových momentů v průběhu reflektivních setkávání se studenty a vzdělavateli učitelů v rámci pregraduálního vzdělávání učitelů na Pedagogické fakultě UHK. Příspěvek cílí také na podnícení sdílení, diskuse i artikulace dalších mezí, možností a otázek či doporučení pro implementaci proinkluzivnosti do pregraduálního vzdělávání učitelů.

Klíčová slova: inkluzivní vzdělávání, základní škola, speciální vzdělávací potřeby, podpora, opatření, vzdělávání učitelů.

Článek ke stažení [PDF]

Title: INCLUSIVE EDUCATION AND SUPPORT FOR PUPILS WITH SPECIAL EDUCATIONAL NEEDS FROM THE PERSPECTIVE OF TEACHERS AND FUTURE TEACHERS

Abstract: The paper provides an insight into inclusive education and supporting pupils with special education needs from the perspectives of: a) the sample of basic school teachers in a regional survey, b) the analysis and reflection of content and changes within the pregraduate teacher education. The first part of the paper introduces some of the key issues related to inclusive education, and presents key empirical findings. The latter part employs and combines fundaments of theories of change with results of the analysis of subjects and key moments in the process of reflective sessions with students and teacher educators within the pregraduate teacher education at the Faculty of Education UHK. The paper aims at facilitating sharing and articulating other opportunities as well as limits and questions or recommendations for implementing proinclusiveness in pre‑ graduate teacher education.

Keywords: inclusive education, basic schools, special education needs, support, measures, teacher‑oriented study programs

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze