PŘÍSTUPY STUDENTŮ PEDAGOGICKÝCH FAKULT K TVORBĚ ŠKOLNÍCH A TŘÍDNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ V MATEŘSKÝCH ŠKOLÁCH

Autoři: Barbora Loudová Stralczynská, Eva Koželuhová, Zora Syslová, Petra Ristić

Abstrakt: Příspěvek se zabývá problematikou tvorby kurikula na školní a třídní úrovni v předškolním vzdělávání. Předkládá výsledky výzkumu, jehož cílem je zjistit, jaké zkušenosti a přístupy mají učitelé vysokoškolští studenti kombinovaného studia předškolní pedagogiky k tvorbě školních a třídních vzdělávacích pro‑ gramů. Šetření zjišťuje, zda v praxi přetrvává spíše sociocentrické pojetí při plánování vzdělávacích obsahů v mateřských školách, nebo zda již došlo k po‑ sunu k flexibilnímu pojetí školních a třídních vzdělávacích programů, které je charakteristické pro osobnostně orientované vzdělávání. Výzkumnou metodou byl zvolen dotazník a výzkumný vzorek tvořili studenti kombinovaných forem bakalářských a magisterských programů fakult realizujících přípravné vzdělá‑ vání učitelů mateřských škol v ČR.

Klíčová slova: kurikulum, školní vzdělávací programy, třídní vzdělávací programy, předškolní vzdělávání

Článek ke stažení [PDF]

Title: PRE ‑PRIMARY PRE‑SERVICE TEACHERS APPROACHES TOWARDS CREATION OF EDUCATIONAL PROGRAMS ON SCHOOL AND CLASS LEVEL

Abstract: The paper deals with the issue of curriculum development at the school and class level in preschool education. The aim of the research is to find out what experiences and approaches teachers–university students of preschool pedagogy have towards designing educational programs at the school and class level. The survey aims to find out whether the teacher ‑centred approach to planning edu‑ cational content in pre ‑schools persists in practice, or whether there has already been a shift to a flexible approach to school and class educational programs, which is characteristic of child ‑centred education. The research method was a questionnaire, the research sample consisted of students of combined forms of, B. A. and, M. A. programs of faculties providing initial professional studies of kindergarten teachers in Czechia.

Keywords: curricula, educational programme on school level, educational programme on class level, pre ‑primary education

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze