HETEROSEXISMUS ŽÁKŮ V NIŽŠÍM SEKUNDÁRNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

Autoři: Erik Šejna

Abstrakt: V rámci své diplomové práce jsem na jaře 2019 realizoval výzkum postojů k homosexualitě žáků 8. a 9. tříd na základních školách a tercie a kvarty na více‑ letých gymnáziích (n = 316). Postoje k homosexualitě byly zahrnuty pod koncept heterosexismu, a tedy společností vštípené ideologie o jediné „správné“ formě sexuality, z níž pak negativní postoje vůči homosexuálům krystalizují. V tomto příspěvku prezentuji výsledky, jež vyplývají z kvantitativního šetření za použití standardizovaných dotazníků a které odpovídají na otázky ohledně současných postojů žáků nižšího sekundárního vzdělávání k homosexualitě. V neposledním řadě rovněž odkryji možné souvislosti těchto postojů s pohlavím, typem navštěvované školy, ročníkem, místem bydliště či náboženským vyznáním.

Klíčová slova: postoje k homosexualitě, předsudky k homosexuálům, heterosexismus, diskriminace homosexuálů, homosexualita

Článek ke stažení [PDF]

Title: HETEROSEXISM OF PUPILS IN LOWER SECONDARY EDUCATION

Abstract: Within my diploma thesis I conducted a research during spring 2019 con‑ cerning attitudes towards homosexuality among pupils in lower ‑secondary education. The problematics of attitudes towards homosexuality was described as a fundamental aspect of heterosexism; the instilled ideology from which the negative attitudes towards homosexuality spring. In this paper we analyze data and present results of quantitative research that was conducted to demonstrate the current attitudes towards homosexuality in Czech secondary schools and the light is also shed upon the possible determinants such as age, sex, age, place of living, type of school or faith.

Keywords: attitudes towards homosexuality, heterosexism, discrimination against homosexuals, homosexuality

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze