PŘISPÍVÁ TVORBA STUDENTSKÉHO PORTFOLIA Z DIDAKTIKY MATEMATIKY K FORMOVÁNÍ PEDAGOGICKÉHO PŘESVĚDČENÍ BUDOUCÍHO UČITELE 1. STUPNĚ?

Autoři
Darina Jirotková, Jana Slezáková

Abstrakt
Studenti přicházející do studia učitelství 1. stupně ZŠ na Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy mají obvykle celkem jasné představy o tom, co se má v mate- matice učit a jak. V rámci jejich pregraduální přípravy usilujeme o to, abychom budovali u studentů model-for kreativní, reflektované, konstruktivistické vyučování (Gravemeijer, 1999). Toto úsilí podporujeme vedením studentů k tvorbě profesního portfolia. Problematika portfolií je v poslední době naší výzkumnou oblastí a název článku je hlavní výzkumnou otázkou.

Klíčová slova
pedagogické přesvědčení, studentské profesní portfolio, začínající učitel

Článek ke stažení [PDF] 

Title
DOES THE CREATION OF A STUDENT PORTFOLIO IN DIDACTICS OF MATHEMATICS HELP TO FORM PRE-SERVICE PRIMARY TEACHERS’ PEDAGOGICAL BELIEFS?

Abstract
Students entering primary school teacher education at the Faculty of Education, Charles University, usually have quite clear ideas about how and what to teach in mathematics. Within their pre-service education, we aim at building the students’ model-for creative, reflective, constructivist, inquiry-based teaching (Gravemeijer, 1999). These efforts have been supported by encouraging the students to create their professional portfolios. Portfolios are the focus of our research whose main research question is captured by the title of the paper.

Keywords
pedagogical beliefs, pre-service teacher professional portfolio, novice teachers

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze