PRACOVNÍ SCHOPNOST UČITELŮ: NOVÝ NÁSTROJ PRO MĚŘENÍ KONSTRUKTU A VZTAH SE SYNDROMEM VYHOŘENÍ

Autoři: Petr Hlaďo

Abstrakt : České základní školy se v současné době potýkají s úbytkem učitelů. Jednou z cest řešení je podpora jejich pracovní schopnosti. S ohledem na kritiku exis- tujících nástrojů pro měření pracovní schopnosti byl vytvořen nový nástroj pro měření pracovní schopnosti učitelů. Představen bude nástroj včetně jeho psychometrických vlastností a nové poznatky o vztahu pracovní schopnosti a syndromu vyhoření u učitelů. Na základě zjištěných poznatků budou formulo- vána doporučení pro praxi.

Klíčová slova: pracovní schopnost, syndrom vyhoření, učitelé základní školy

Článek ke stažení [PDF]

Title: WORK ABILITY OF TEACHERS: NEW INSTRUMENT FOR MEASURING THE CONSTRUCT AND THE RELATIONSHIP WITH BURNOUTLISHED IN EDUCATION: A CROSS-SECTIONAL META-SURVEYS

Abstract: Czech lower secondary schools are facing high teacher attrition. One of the solutions is to promote their work ability. Considering the criticism of the existing instruments for measuring work ability, a new scale for measuring the work ability of teachers was developed. The tool will be presented, including its psychometric properties and new findings on the relationship between work ability and burnout in teachers. Recommendations for practice will be formulated on the basis of the results.

Keywords: work ability, burnout, lower secondary school teachers

Download the article in English [PDF]: Not available

Diskuze